Oct 12 2012

Ce înseamnă educație financiară pentru copii?

Adaugat in Resurse educatie financiaraNiciun comentariu

De ce au copiii nevoie de cunoștințe din domeniul financiar? Este important ca aceștia să cunoască valoarea banilor? Este bine să le vorbim despre situația noastră financiară? Când și cum trebuie abordat acest subiect?

Educația financiară pentru copii se referă la noțiunile de bază pe care aceștia trebuie să le cunoască despre bani, dar și la modalitățile de administrare a banilor, la regulile simple de cheltuire și economisire. Indiferent de vârstă, aceștia trebuie să aprecieze eforturile părinților,  să înțeleagă atunci când părinții spun „nu” sau „nu se poate”.

Comportamentul unui copil este acela de „cere și ți se va da”, iar rolul părintelui este de a educa și forma acest comportament. Nevoile copiilor se schimbă și cresc o dată cu vârsta, iar printr-o atitudine și un limbaj adecvat, acesta poate înțelege de mic de ce uneori poate avea o jucărie și alteori nu, sau cum poate să o achiziționeze din resursele și eforturile proprii.

Jocuri, cărți, excursii, sunt doar o parte dintre interesele și activitățile copiilor care necesită resurse financiare, iar pușculița este o metodă care implică răbdarea și responsabilitatea celor mici. Aceștia vor învăța să facă economii, să își administreze singuri banii și să descopere în ce constă achiziționarea unui produs. Cu alte cuvinte, pentru jucăria dorită acesta va trebui să dea dovadă de răbdare, să fie motivat și să respecte regulile ce țin de cheltuirea și economisirea banilor. Va știi că nu întotdeauna poate avea ce își dorește, și că trebuie să muncească pentru asta,  își va dezvolta aptitudinile organizatorice și va fi mai responsabil.

Educația financiară pentru copii presupune un minim de cunoștințe și informații care îl vor face pe acesta să perceapă într-un mod diferit valoarea și circuitul banilor. Trebuie să cunoască cum se obțin banii, la ce sunt folosiți, de ce e bine să economisești sau să îți planifici bugetul.

 

Lucruri pe care ar trebui să le știe copiii despre bani

Între nevoi, dorințe și posibilități există mari diferențe. Copiii trebuie să știe semnificația celor trei specte și să le prioritizeze corespunzător, astfel încât deciziile de cumpărare să fie corecte și inteligente.

Ce sunt banii? Explică-le despre rolul banilor, cum sunt ei folosiți și care le este valoarea. Implică-te în educația lui financiară!

De unde vin banii? Copiii trebuie să înțeleagă cum se câștigă banii și de ce sunt importanți. Trebuie să existe comunicare pentru ca aceștia să aprecieze eforturile părinților!

Care este valoarea banilor? De ce o jucărie este mai scumpă decât alta, de ce nu poate primi tot ce își dorește?  Copiii trebuie să înțeleagă limitările financiare!

Eu pot avea bani? În schimbul unor servicii, cum ar fi curățenia în cameră, copiii pot primi sume mici de bani, astfel încât să aibă propriul lor venit. Vor învăța cum să-și administreze bugetul și cum îl pot cheltui cu folos!

De ce să facem economie? Pentru a face achiziții mai importante, pentru a avea o siguranță financiară sau pur și simplu pentru cheltuieli neprevăzute. Stabilirea obiectivelor îi va ajuta să învețe valoarea banilor și rolul economiilor!

Comentarii si reactii

Nu sunt comentarii

Adauga comentariu aici

XHTML: Poti folosi aceste tag-uri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ce spun elevii  > Inscrie-ti scoala  > Forum  >